PRIOPĆENJE

  • PRIOPĆENJE

Dragi sugrađani,

Kao što znate jučer je kod nas bio u radnom posjetu ličko-senjski župan Darko Milinović i na tom sam skupu naglasio kako Općina Brinje ima dobru suradnju sa Županijom, ali sam ostao zatečen tekstovima koje su objavili neki portali gdje se šturo iznosi rad i projekti koje je realizirala Općina Brinje samostalno i što je u fazi realizacije pa imam potrebu to objaviti na našim stranicama.

Prijavljeno i odobreno je sljedeće:

01. Gradnja dva dječja igrališta – Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU – 500.000,00 kn
02. Modernizacija dijela javne rasvjete – 400.000,00 kn
03. Kupnja traktora za obavljanje komunalnih djelatnosti – Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja – 100.000,00 kn
04. Energetska obnova DV Tratinčica – Europski strukturni fond – 350.000,00 kn
05. Gradnja reciklažnog dvorišta – Ministarstvo zaštite okoliša i energetike – 4 milijuna kn
06. Gradnja vodovoda Križ Kamenica – Vodoteč – s odvojkom za Brinjsku Kamenicu – Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj – 4 milijuna kn
07. Sanacija odlagališta Javorov vrh - Ministarstvo zaštite okoliša i energetike – 10 milijuna kn Realizirani manji projekti od značaja za lokalnu zajednicu: uređenje vidikovca, uređenje okoliša podno Sokolca i postavljanje rasvjetnih tijela. Od prijavljenih projekata još izdvajam:
08. Rekonstrukcija i opremanje stare zgrade Općine – Mjera 7.4.1. – 3 milijuna kn
09. Rekonstrukcija i opremanje zgrade DVD-a Brinje – Mjera 7.4.1. – 4 milijuna kn
10. Rekonstrukcija centralnog groblja u Brinju – Mjera 7.4.1. – Milijun kn
11. Prijava projekta - Energetska obnova zgrade Vodovoda – projekt vrijednosti milijun kuna
12. Izrada projektne dokumentacije za izgradnju tržnice u centru Brinja – u tijeku
13. Prijava na program „Zaželi“ – zapošljavanje žena za pomoć i njegu starijim osobama
14. Uvođenje linije za starije stanovnike Općine Brinje – Udruga Pavenka
15. Izrada projektne dokumentacije za adaptaciju i energetsku obnovu sportske svlačionice – u tijeku

Županije je prijavila tri projekta:

1. Izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju nerazvrstane ceste Draženovići – 170.000,00 kn
2. Izrada projektne dokumentacije za gradnju adrenalinskog parka – 170.000,00 kn
3. Energetska obnova zgrade Doma zdravlja – Milijun kn

Nadalje, moram napomenuti kako sam rekao da Općina Brinje ima izvorni proračun od 4,8 milijuna kn, a da mi svaku godinu završimo s proračunom od 10 do 20 milijuna kn što znači da prihodujemo od 2 do 4 izvorna proračuna kroz razne projekte, i to je naše umijeće, a ove godine mislim da ćemo uz Božju pomoć ostvariti proračun veći i od 25 milijuna kn što je 5 naših izvornih proračuna.

Također, napomenuo sam da Općina Brinje izdvaja gotovo 20% izvornog proračuna na predškolski i školski odgoj što u konačnici ispada milijun kn, a nismo u obvezi.

Ne bih htio da ispadne kako je Županija „spasitelj“ Općine što se sugerira nekim medijskim natpisima jer mi sasvim dobro funkcioniramo. Nadalje, Župan je spomenuo 7 milijuna kn koje su županijske institucije uložile u Općinu i to se uglavnom odnosi na decentralizirana sredstva koja su u obvezi da prebace i većinom se odnosi na županijske ceste, osnovnu školu i dom zdravlja.

Želim sa Županijom i županijskim institucijama imati dobar odnos, ma ne dobar već odličan, ali ne volim da netko moj rad i rad mojih institucija omalovažava i obezvređuje.

Dragi sugrađani, nadam se da ćete razumjeti moju potrebu za ovim priopćenjem i da ćete mi dati još veću podršku u mom radu.

Vaš i s Vama načelnik Fumić