PROMOCIJA ZBORNIKA RADOVA PODPLJEŠIVIČKI GRANIČARI

  • PROMOCIJA ZBORNIKA RADOVA PODPLJEŠIVIČKI GRANIČARI

U srijedu 25. listopada s početkom u 18 sati u općinskoj vijećnici u Brinju održana je promocija zbornika radova „Podplješivički graničari“. Zbornik su predstavili urednici Želimir Prša, predsjednik Udruge bivše općine Zavalje, dr. sc. Ivan Brlić i prof. dr.sc. Željko Holjevac. Promociji zbornika prisustvovao je načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić koji je uvodno pozdravio okupljene i istaknuo zadovoljstvo činjenicom što su urednici odlučili predstaviti zbornik građanima Brinja.

U uvodnom dijelu o zborniku je govorio dr.sc. Željko Holjevac koji je objasnio kako je došlo do same ideje stvaranja povijesnog prikaza podplješevičkih sela. Naime, ideja se rodila u Zagrebu 2014. godine netom nakon održanog znanstveno-stručnog skupa naziva „Zavalje i okolica u prošlosti i sadašnjosti“ koji je pokazao kako je zavaljski kraj područje koje obiluje bogatstvom kulture, običaja i tradicije te je mnogostruko povezan s ostatkom Like i Hrvatske. Prof. dr. Holjevac je u svom izlaganju povezao brinjski i zavaljski kraj jer dijele istu tragičnu sudbinu raseljavanja stanovništva nakon 2. svjetskog rata samo što je u Zavalju ta sudbina u mnogočemu tragičnija. O tom najbolje govori podatak da danas Zavalje, kao naselje u općini Bihać nema niti 200 stanovnika, a prije nešto manje od 100 godina u općini bilo je više od 2,500 Hrvata. Iako dio susjedne BIH, Zavalje je u sastavu Slunjskog dekanata Gospićko-senjske biskupije.

Sadržajno je zbornik predstavio dr.sc. Ivan Brlić iz Područnog ureda Gospić Instituta Ivo Pilar koji je rekao da je na 240 stranica prikazana povijest zavaljskog kraja u vremenskom rasponu od 16. do kraja 20. stoljeća. Zbornik je podijeljen na dva poglavlja znakovitih naslova u kojima se nalazi devet znanstvenih radova iz prošlosti podplješevičkog kraja. Prvo poglavlje nosi naslov „(Su)život na granici carstava“ a uključuje povijesno razdoblje do početka Drugog svjetskog rata. Drugo poglavlje se zove „O(p)stanak u stoljeću rata“, a uključuje burna povijesna kretanja u drugoj polovici 20. stoljeća.

Najviše riječi o zborniku je rekao Želimir Prša, predsjednik Udruge bivše općine Zavalje, spiritus movens čitavog projekta i čovjek koji je odradio najveći dio posla kako bi zbornik „Podplješevički graničari“ ugledao svjetlo dana. U zborniku je Želimir Prša sadržajno obradio povijesni prikaz Općine Zavalje u 2. svjetskom ratu za koji se vežu najveće strahote po stanovništvo zavaljskog kraja, kao i egzodus koji je uslijedio nakon rata nakon kojeg Zavalje postaje kraj koji izumire. Po završetku predstavljanja Želimir Prša spremno je odgovorio na sva postavljena pitanja okupljenih građana, a na samom kraju se zahvalio svima koji su financijski pomogli izdavanje zbornika, među njima i Općini Brinje.

Ana Manjerović