NAČELNIK FUMIĆ POTPISAO S MINISTRICOM ŽALAC UGOVOR O SUFINANCIRANJU MODERNIZACIJE JAVNE RASVJETE VRIJEDAN 350.000,00 KN

  • NAČELNIK FUMIĆ POTPISAO S MINISTRICOM ŽALAC UGOVOR O SUFINANCIRANJU MODERNIZACIJE JAVNE RASVJETE VRIJEDAN 350.000,00 KN

U srijedu, 27. rujna 2017., u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova europske unije u Zagrebu održano je svečano potpisivanje II. kruga ugovora po Programu održivog razvoja lokalne zajednice (PORLZ) i Programu podrške regionalnom razvoju (PPRR), putem kojih je slabije razvijenim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave dodijeljeno dodatnih 50 milijuna kuna za razvojne projekte.

Program podrške regionalnom razvoju i Program održivog razvoja lokalne zajednice, nacionalne su mjere koje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova europske unije provodi u cilju ostvarenja ujednačenog regionalnoga razvoja, a koncipirani su kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i predstavljaju podršku gospodarskoj i socijalnoj revitalizaciji slabije razvijenih područja te jačanju socijalne kohezije i održivog razvoja.

Ministrica Gabrijela Žalac je istaknula da je ove godine za regionalni razvoj u proračunu Ministarstva osigurano ukupno 267 milijuna kuna, dok je u četverogodišnjem razdoblju od 2012.-2015. godine uloženo svega 207 milijuna kuna, što govori dovoljno o ciljevima i načinu rada ove Vlade. „Jedini način na koji možemo postići rast i razvoj je suradnja na svim razinama i osluškivanje potreba naših građana“, dodala je ministrica Žalac te najavila skorašnje potpisivanje Sporazuma o suradnji s regionalnim koordinatorima, kojim će se urediti međusobna prava i obveze u procesu izrade Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine i pripreme zalihe lokalnih razvojnih projekata u svrhu što veće apsorpcije EU sredstava i bolje pripreme za iduće financijsko razdoblje.

U Zagrebu je, potpisivanju ugovora s ministricom Gabrijelom Žalac, ispred Općine Brinje prisusutvovao načelnik Zlatko Fumić. Kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice, Općini Brinje odobreno je sufinanciranje radova i usluga za projekt „Modernizacija dijela javne rasvjete Općine Brinje s ciljem povećanja energetske učinkovitosti“. Projekt će Ministarstvo sufinancirati do najvišeg ukupnog iznosa od 350.000,00 kn, što je 85% od ukupne vrijednosti projekta vrijednog 430.000,00 kn. Nakon potpisivanja ugovora s Ministarstvom, sljedeći korak je provedba postupka javne nabave kako bi se što skorije moglo krenuti u realizaciju radova jer se odobrena sredstava moraju iskoristiti u tekućoj 2017. godini.

MRRFEU/A.M.