DAN OPĆINE BRINJE – SVEČANA SJEDNICA 11.08.

  • DAN OPĆINE BRINJE – SVEČANA SJEDNICA 11.08.

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća je u petak 11.08. u Vatrogasnom domu u Brinju započeo program proslave Dana Općine Brinje i blagdana Velike Gospe. Svečanoj sjednici Općinskog vijeća prisustvovao je veliki broj uzvanika iz cijele Hrvatske, između ostalog ličko-senjski župan dr. Darko Milinović sa zamjenicima Vicom Nekićem i Renatom Hodak, državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić, general Mladen Markač, saborski zastupnik i gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić sa predsjednikom GV Milanom Rončevićem, saborski zastupnik Marijan Kustić, predsjednica Županijske skupštine Nada Marijanović, gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, gradonačelnik Senja Sanjin Rukavina, zamjenik gradonačelnika Otočca Nenad Janković, načelnik Općine Lukač i predsjednik Udruge općina u RH Đuro Bukvić, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, načelnik Općine Saborsko Marko Bićanić, zamjenik načelnika Općine Josipdol Nikica Jagnjić s predsjednikom Vijeća Josipom Vukelićem, zamjenik načelnika Policijske uprave ličko-senjske Mladen Kranjčević sa suradnicima, županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović sa suradnicima, v.d. dekana FFZG prof.dr. Željko Holjevac, dekanica Veleučilišta Nikola Tesla dr.sc. Vlatka Ružić, te brojni drugi uglednici, gospodarstvenici i predstavnici kulturnog, sportskog i društvenog života Općine Brinje i Ličko-senjske županije. Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Brinja uveličali su svojim nastupima članovi KUD-a „Brinje“.

Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Ivan Perković koji je pozdravio sve nazočne goste i zaželio im dobrodošlicu.

U svom govoru načelnik Zlatko Fumić je istaknuo prioritete na kojima se radilo u protekloj godini, a to je izrada projektne dokumentacije i ishođenje građevinskih dozvola, tako da danas Općina Brinje ima osam projekata koje su prijavljeni na natječaje EU fondova. Radi se o: opremanje i rekonstrukcija DVD-a Brinje što je investicija od 4 milijuna kuna, rekonstrukcija i opremanje stare zgrade općine u vrijednosti od 3 milijuna kuna, rekonstrukcija centralnog groblja u Brinju u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna, gradnja i opremanje dva igrališta preko Ministarstva regionalnog razvoja i EU projekata, investicija u visini od 500 tisuća kuna. Također je prijavljena nabavka traktora za čišćenje i održavanje cesta što je odobreno u iznosu od 100 tisuća kuna. Energetska obnova vrtića Tratinčica u iznosu od 300 tisuća kuna iz EU fondova. Izgradnja vodovoda Križ Kamenica-Vodoteč s odvojkom za Brinjsku Kamenicu, investicija vrijedna 4 milijuna kuna, kao i izgradnja reciklažnog dvorišta u iznosu od 4 milijuna kuna. Za dva posljednje spomenuta projekta dobiveni su pozitivni odgovori što znači da će u narednih nekoliko mjeseci u Općinu Brinje stići 8 milijuna kuna europskih novaca, dok je izvorni proračun Općine 6 milijuna kuna. Uz sve spomenuto radilo i na asfaltiranju lokalnih i županijskih cesta. Rekonstruirana je javna rasvjeta, a u zadnjih četiri godine je broj rasvjetnih tijela udvostručen. Obnovljena je i crkva sv. Nediljice i crkva sv. Roka u Letincu. Preko Ministarstva kulture obnavlja se crkva sv. Vida i sv. Fabijana, kao i stari grad Sokolac, te mnogi drugi objekti. Među prioritetima za naredni period načelnik Fumić je istaknuo izradu projektne dokumentacije za tržnicu, vodovod Jelvicu, zgradu Vodovoda, projekt zapošljavanja žena „Zaželi“ te besplatne udžbenike za prvoškolce. Načelnik Fumić se u svom govoru zahvalio svim svojim suradnicima na požrtvovnom radu na boljitku Općine Brinje, ali posebno je istaknuo angažman i trud direktorice Vodovoda Ruže Blažanin koja se bori sa silnim problemima i kvarovima na vodovodnoj mreži.

Prigodnim riječima Dan Općine Brinje čestitali su brojni uzvanici među kojima načelnik Općine Lukač i predsjednik Udruge općina u RH Đuro Bukvić, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić te ličko-senjski župan dr. Darko Milinović. U svome govoru župan dr. Milinović je istaknuo kako je ponosan na sve ono što Ličko-senjska županija ima bolje u odnosu na prosjek RH, prvenstveno na dobit trgovačkih društava koji je nakon oporezivanja veći nego u RH, broj noćenja u odnosu na prosjek RH, ali i na odnos uvoza i izvoza, koji je u korist izvoza. Čestitao je načelniku Fumiću i svima koji su sudjelovali u realizaciji brojnih projekata te istaknuo kako se veseli nastavku suradnje Općine Brinje i Ličko-senjske županije koja se uključuje u rješavanje svih problema koji su na teretu Općini Brinje pa će se tako uključiti i u rješavanje trenutno aktualnog problema elementarne nepogode suše koja je zahvatila Brinje. Župan dr. Milinović je istaknuo nekoliko ostvarenih projekata koji su dokaz da Ličko-senjska županija grabi velikim koracima naprijed, te najavio brojne investicije u županiju. „Prije četiri godine u ovoj županiji je bilo 4200 nezaposlenih, danas ih je 2800. U posljednjih mjesec danas smo “dovukli” brojne investicije. Prije nekoliko dana smo potpisali 2 milijuna kuna na području Senja, idući tjedan ćemo to napraviti u Općini Karlobag, a načelnik vaše općine je sa mnom kao saborskim zastupnikom surađivao oko dječjeg vrtića i energetske obnove. U zadnjih mjesec dana smo u Gospić “dovukli” 20 milijuna kuna za razvoj Centra izvrsnosti, a prije nekoliko mjeseci 50 milijuna kuna za aglomeraciju i odvodnju na Plitvičkim jezerima“, kazao je Milinović i pozvao sve općine i gradove na suradnju za dobrobit cijele Ličko-senjske županije.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća načelnik Zlatko Fumić i predsjednik Općinskog vijeća Ivan Perković uručili su javna priznanja Općine Brinje u obliku povelja i to; Mihaeli Bolješić za iznimno postignute rezultate u sportu, Ivanu Mustapiću za iznimno postignute rezultate u sportu, Ružici Perković za izuzetan doprinos u razvoju predškolskog odgoja i obrazovanja, profesorici Mariji Vičić za izuzetan doprinos u razvoju osnovnog obrazovanja i mr.sc. Luki Matijeviću za izuzetan doprinos i suradnju u razvoju cestovne infrastrukture na području Općine Brinje. U ime nagrađenih riječi zahvale uputila je ravnateljica OŠ Luke Perkovića Marija Vičić.

Osim dodjele javnih priznanja, Općinsko vijeće je donijelo odluku o proglašenju počasnog građanina. Počasnim građaninom Općine Brinje je zbog iznimnih zasluga i doprinosa općem napretku i ugledu Općine Brinje proglašen Vlade Dasović. Vlade Dasović je dugogodišnji aktivan član lokalne zajednice koji je bio na čelu više različitih udruga, a dužnost predsjednika Udruge dragovoljaca Domovinskog rata obnaša i danas. Osim tog na sjednici su dodijeljene nagrade za najljepše uređene okućnice privatnih i javnih objekata na području općine Brinje. Akcija Turističke zajednice Općine Brinje „Cvijet za ljepši okoliš“ se provodila od polovice svibnja završno sa 15.07. s ciljem uljepšanja okoliša u Općini Brinje. U ime TZ Općine Brinje svim učesnicima ove akcije zahvalila je direktorica TZ Općine Brinje Mira Špehar koja je sa načelnikom Općine Zlatkom Fumićem i predsjednikom OV Ivanom Perkovićem podijelila novčane nagrade i zahvalnice. Za osvojeno treće mjesto novčanu je nagradu i priznanje su primili Anka i Ivan Milaković iz Križpolja, drugo mjesto osvojila je Nedjeljka Ljevnaić iz Vodoteča, a prvo mjesto je pripalo okućnici Lucije i Ivana Bićanića iz Brinja.