PRIOPĆENJE NAČELNIKA

  • PRIOPĆENJE NAČELNIKA

Dragi moji sugrađani,

pošto je došao kraj ovog mandata, a vode se polemike oko mog rada i to posebice rade oni koji ne žive ovdje, red je da Vam se obratim sa jednim kraćim priopćenjem i osvrtom na svoj rad protekle 4 godine.

Kao što znate, po dolasku na mjesto načelnika zatekao sam praznu blagajnu, niz neriješenih problema te niti jedan projekt. Nismo kukali nego smo krenuli raditi i rješavati probleme tako da danas možemo reći da imamo 9 gotovih projekata ukupne vrijednosti od gotovo 40 milijuna kuna, a neke od njih smo već prijavili na fondove EU i očekujemo pozitivne rezultate. Što se tiče infrastrukture, stanje je bilo kaotično, prvo smo riješili odvodnju u Lovačkoj ulici, zatim u Letinačkoj, ulici Popa M. Mesića i na kraju u Frankopanskoj ulici (Pošta-Pavlak). Krenuli smo s proširenjem i nasipavanjem cesta pa smo proširili ceste. Pavlovići-Prokike, Negore-Lipice, Morve-Vodoteč, Pavlovići-Križpolje, Blažani-Brinje, Žižići-Stajnica, Kozjana-Križ Kamenica. Svake godine vršimo nasipavanje neasfaltiranih cesta s 100-150 kamiona tampona, što se najviše odnosi na Vodoteč jer smo manje-više ostale ceste uspjeli asfaltirati. Za asfaltiranje je ostao Mali Kut-Križpolje i Črnač (dio)-Jezerane te se nadam da ćemo i to riješiti u skoroj budućnosti. Moram spomenuti da smo protekle 4 godine uspjeli popraviti i asfaltirati lokalnih cesta u dužini od 15 km te u suradnji s ŽUC-om oko 10 km županijskih cesta.

Na početku svog mandata na području Općine Brinje sam zatekao 700 rasvjetnih tijela, a danas ih imamo 1250, s time da moram napomenuti da je rasvjeta postojala samo tamo gdje bila „peta“ žica te smo morali povući oko 50 km kabla što nam je znatno poskupilo investiciju. Sad imamo oko 95 % područja općine pokrivenog rasvjetom.

Moram naglasiti kako smo imali problem nelegaliziranih objekata i cesta te smo legalizirali desetak cesta, sve mrtvačnice i sve ostale zgrade u vlasništvu Općine.

Po dolasku na vlast zatekao sam Komunalno poduzeće sa katastrofalnim voznim parkom starosti vozila po 30 godina, a danas to poduzeće ima 2 nova suvremeno opremljena kamiona i komunalnu opremu vrijednosti 4,5 milijuna kuna. Vodovod na čelu s direktoricom Ružom Blažanin također radi dobro te smo uspjeli riješiti sve nastale probleme. Projekt vodovoda za Brinjsku Kamenicu koji je apliciran na EU natječaj dobio je pozitivnu ocjenu te nas očekuje izgradnja vodovoda vrijednosti 4 milijuna kuna. Nadalje, direktorica Ruža Blažanin mi je potvrdila da postoji projektni zadatak za izgradnju vodovoda u Jelvici te nakon izbora krećemo dalje s tim.

Posebno sam ponosan što su, u suradnji s Hrvatskim vodama, u Općini Brinje za ovog mandata napravljena 4 mosta. Isto tako, HEP nam je svake godine uložio oko 2 milijuna kuna u rekonstrukciju mreže, a posebno moram istaknuti da je za mog mandata napokon riješen problem elektroenergetske mreže za naselje Pernari koji je rješavan više od 10 godina.

Nisam zaboravio niti ulaganja u kulturne i vjerske objekte pa smo tako uredili crkvu sv. Stjepana, sv. Nedjelje, spomen kapelicu u Žutoj Lokvi, a dalje je u planu obnova crkve sv. Duha u Letincu i sv. Jurja u Jezeranama. U suradnji s Ministarstvom kulture obnavljamo kulturne spomenike poput starog grada Sokolca, sv. Fabijana i Sebastijana, sv. Vida, mlina vretenaša i dr.

Iako nam je izvorni proračun skroman (cca 7 mil.kn.), znatna sredstva izdvajamo za predškolski odgoj i školstvo pa tako sufinanciramo dječji vrtić, prijevoz učenika srednjih škola za Otočac i Ogulin, školsku kuhinju u osnovnoj školi, logopedski kabinet, tečaj harmonike, informatičku opremu i dr.

Nismo zaboravili ni udruge građana kao i sportske klubove za koje izdvajamo određena sredstva iz proračuna shodno mogućnostima.

Općina Brinje brine i o svojim najpotrebitijim, socijalnim korisnicima i starijim i nemoćnim članovima društva, uz naknadu za troškove stanovanja i jednokratne naknade, Općina Brinje je provodila i provodi program pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama među prvima u Ličko-senjskoj županiji.

Vezano uz poticanje razvoja poljoprivrede, Općina Brinje je poljoprivrednike oslobodila plaćanja komunalnog doprinosa u 100%-tnom iznosu za gospodarske zgrade, sufinancirali smo poljoprivrednicima edukacije za rukovanje pesticidima, sufinanciramo umjetnu oplodnju krava, te ćemo i nadalje nastaviti s provođenjem mjera pomoći shodno mogućnostima.

Iako su nam izvorna sredstva vrlo skromna i iznose oko 7 milijuna kuna, općinski proračun je svake godine iznosio 17-18 milijuna kuna što znači da smo prihodovali više od 10 milijuna kuna ekstra sredstava putem različitih natječaja i projekata na što sam izuzetno ponosan.

Prvi u našoj županiji, a vjerujem i šire, uveo sam praksu susreta s građanima na javnim skupovima svakih 6 mjeseci na kojima građane upoznajem s stanjem u Općini, trenutnim poslovima i projektima, a građani imaju mogućnost iznijeti svoje probleme ili probleme s kojima se susreću u mjesnim odborima za koje se onda traži odgovarajuće rješenje. Također, organizirao sam tromjesečne sastanke s predsjednicima mjesnih odbora, a sve mjesne odbore sam tokom mandata i redovito obilazio kako bih na licu mjesta provjerio s kojim se sve problemima mještani susreću.

Trudio sam se biti dostupan svima svakodnevno od 06-24 sata, možda nisam uspio riješiti sve probleme, ali sam pokušao i potrudio se koliko je bilo u mojoj moći. Kako sam Vam obećao prije 4 godine RAD I POŠTENJE, dao sam sve od sebe i obećanje održao. Plaću sam sebi smanjio više od 25%, a svojim djelatnicima 20%, u 4 godine nisam uzeo niti jednu dnevnicu ili putni trošak, o čemu postoje pisani dokazi.

Nastojao sam ulagati u sva područja naše općine ravnomjerno, a li teško je zadovoljiti sve apetite kad si skromnih mogućnosti.

Na kraju, želim se zahvaliti svim svojim djelatnicima na razumijevanju, kao i svim direktoricama jer je ponekad teško pratiti moj ritam rada i moje želje, a posebna zahvala ide svim mojim sugrađanima iz cijele naše Općine što su mi uvijek davali podršku i imali razumijevanja.

Vaš i uvijek uz Vas!
Načelnik Zlatko Fumić