PREDSTAVLJANJE KNJIGE HEROJI HRVATSKOGA DOMOVINSKOG RATA - SVJEDOČANSTVA

  • PREDSTAVLJANJE KNJIGE HEROJI HRVATSKOGA DOMOVINSKOG RATA - SVJEDOČANSTVA

U Brinju je prošloga petka 28. travnja 2017. predstavljena knjiga Josipa Jurčevića "Heroji Hrvatskoga domovinskog rata - Svjedočanstva". Predstavljanje knjige održano je u Vatrogasnom domu Brinje u organizaciji Općine Brinje i UHDDR Općine Brinje. Na samom početku nazočnima se obratio načelnik Brinja Zlatko Fumić koji je istaknuo sreću što u Brinju može pozdraviti istaknutog povjesničara i autora knjige prof.dr.sc. Josipa Jurčevića. Načelnik Fumić je naglasio veliku važnost autorove knjige koja kroz svjedočanstva dragovoljaca govori o Domovinskom ratu, te je istaknuo kako je važno mladim generacijama prenijeti istinu o Domovinskom ratu. U duhu izrečenog, Općina Brinje će donirati primjerke knjige "Heroji Hrvatskoga domovinskog rata - Svjedočanstva" knjižnici OŠ Luke Perkovića kako bi budući brinjski naraštaji kroz ta svjedočanstva mogli učiti o Domovinskom ratu. Uz načelnika Fumića, pozdravne riječi su uputili Vlade Dasović, predsjednik UHDDR Općine Brinje te Joso Vuković, predsjednik udruge Hrvatski domobran-Ogranak Brinje, koji su govorili o žrtvama s područja Općine Brinje u kontekstu Domovinskog rata, ali i o stradanjima nakon 2. svjetskog rata kao posljedice komunističkih zločina.

O samoj knjizi "Heroji Hrvatskoga domovinskog rata - Svjedočanstva". govorio je njen autor profesor Jurčević koji je kazao kako se sadržajno radi o 19 svjedočanstava dragovoljaca iz 1996. koji su prošli ratišta od Vukovara do Kupresa. Jedna je od prvih knjiga koje govore afirmativno o temi Hrvatskog domovinskog rata, a trebala bi potaknuti da više tisuća hrvatskih heroja napokon dobije svoje mjesto pod suncem, ali ne samo da dobiju društveno priznanje nego da se na pravi način vrati vrijednost Domovinskom ratu, jer bez tog žrtvovanja za zajednicu i dragovoljstva ranih 90-ih godina prošlog stoljeća, Hrvatska danas ne bi postojala. Svjedočanstva su to koja donose istinu o Domovinskom ratu, ali i govore o činjenici da je dragovoljstvo na početku Domovinskog rata te osjećaj pripadnosti i zajedništva, bilo ključni faktor za pobjedu nad daleko moćnijim agresorom.

Knjiga "Heroji Hrvatskoga domovinskog rata - Svjedočanstva" objavljena je u nakladi Dokumentacijsko-informacijskog središta (DIS) iz Zagreba uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja.